Alergia pokarmowa – objawy i postępowanie

alergia

Wśród wszystkich alergii, uczulenie na pokarmy występuje chyba najczęściej. Niestety coraz więcej osób boryka się z tą dolegliwością. Mamy alergie na owoce, warzywa, a także wysoko przetworzoną żywność. Nie bez znaczenia jest też zanieczyszczenie środowiska. Jakie są główne objawy alergii? Jak możemy sobie z nią poradzić?

Alergia pokarmowa – co to takiego?

Gdy spożywamy pewne pokarmy, może dojść do nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej organizmu. Oznacza to, iż nasz organizm rozpoznaje nieszkodliwy składnik pokarmu jako substancję, która stanowi dla nas zagrożenie. Wówczas pojawiają się niepożądane objawy kliniczne. Objawy te wywołuje zawsze ten sam pokarm. Również dolegliwości są zawsze takie same. Choć alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku, to najbardziej narażone są niemowlęta i małe dzieci. U dzieci bariera jelitowa jest jeszcze niedojrzała, a śluzówka ma zwiększoną przepuszczalność dla białek.

Warto pamiętać, że alergia pokarmowa to nie to samo co np. nietolerancja laktozy. W drugim przypadku chodzi nie o reakcję organizmu, a o brak enzymu, który rozkłada dany pokarm.

Pokarmy, które uczulają najczęściej

To, jaki pokarm nas uczuli, zależy od naszego organizmu. Właściwie może to być niemal każdy produkt. Są jednak takie, które uczulają najczęściej. Wśród nich spotkamy alergie na jaja, mleko, orzeszki ziemne i inne orzechy, ryby, skorupiaki, soję czy zboża. Działanie alergizujące mogą mieć także kakao, czekolada, truskawki, pomidory i cytrusy.

Jakie są objawy alergii?

Wśród objawów alergii pokarmowych można wymienić zmiany skórne, a także symptomy ze strony układu oddechowego, pokarmowego, sercowo-naczyniowego i układu nerwowego. Najczęściej pojawiają się pokrzywki, obrzęki skórne oraz atopowe zapalenie skóry. Bardzo często pojawiają się też obrzęki krtani, nawracające zapalenie płuc, nieżyt nosa i astma oskrzelowa. Alergii mogą towarzyszyć również wymioty, biegunki, obrzęk i swędzenie warg, zapalenie jelita grubego i przełyku, a u niemowląt kolka. Dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i nerwowego występują rzadziej. Wśród nich wymienić można niedokrwistość, zaburzenia snu czy migrenę.

Zwykle ludzie cierpiący na alergie pokarmowe borykają się z kilkoma objawami równocześnie i to nie tylko w obrębie jednego narządu. W skrajnych przypadkach alergii może pojawić się nawet wstrząs anafilaktyczny. Wówczas spada nam ciśnienie, krążenie jest zaburzone, mamy skurcze oskrzeli i pokrzywkę. Wstrząs może się skończyć nawet śmiercią.

Leczenie alergii pokarmowej

Najlepszym sposobem leczenia alergii jest dieta eliminacyjna, czyli unikanie pokarmów uczulających. Nawet 1/3 osób może pozbyć się alergii na dany produkt, unikając go przez minimum 2 lata. Czasami jednak jest to trudne – zwłaszcza, jeśli mamy uczulenie na białko zboża, czyli gluten. Wówczas musimy unikać wszystkich możliwych produktów, które zawierają lub nawet mogą zawierać gluten, a tych jest niestety sporo. Mąka znajduje się nie tylko w pieczywie, ale też w ciastach, słodyczach, sosach, makaronach czy wędlinach.

Jeśli szukacie przydatnych informacji na temat alergii i nietolerancji pokarmowych, zajrzyjcie na stronę: www.latopic.pl.

Dodaj komentarz