Oleje mineralne to tłuszcze pochodzenia kopalnego, bezbarwne, bezwonne i bez smaku, które występują w różnych formach. Jak np. maści czy żele. Najbardziej znanymi olejami mineralnymi są petrolatum (wazelina) i olej parafinowy. Istnieją dwa rodzaje olei minralnych: mineralne oleje syntetyczne, które są idealnie czyste od momentu ich produkcji, a także oleje mineralne z petrochemii. Te ostatnie to rafinowane oleje mineralne, uzyskiwane po oczyszczeniu materiałów kopalnych, takich jak węgiel, ropa naftowa lub gaz ziemny.
Oleje mineralne w kosmetykach
Olej mineralny jest częstym składnikiem balsamów dla dzieci, kremów na przeziębienie, maści i kosmetyków. Jest to lekki i niedrogi olej, który jest bezwonny i bez smaku. Może być stosowany na rzęsy, aby zapobiec ich łamliwości i pękaniu, a w kremach na zimno jest również stosowany do usuwania makijażu kremowego i tymczasowych tatuaży. Wysoko rafinowany i oczyszczony olej mineralny, który można znaleźć w kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry, jest niekomedogenny (nie zatyka porów).
Konserwowanie przyborów kuchennych
Ze względu na swoje właściwości, które zapobiegają wchłanianiu wody, w połączeniu z brakiem smaku i zapachu, olej mineralny jest popularnym środkiem konserwującym drewniane deski do krojenia, miski sałatkowe i przybory kuchenne. Wcieranie niewielkiej ilości oleju mineralnego w drewniany przedmiot kuchenny okresowo utrudnia wchłanianie płynów spożywczych, a tym samym zapachów żywności, ułatwiając proces higienicznego czyszczenia drewnianych przyborów i sprzętu. Stosowanie oleju mineralnego w celu utrudnienia wchłaniania wody może również zapobiegać powstawaniu pęknięć i rozłamów w drewnianych przyborach kuchennych w wyniku cykli moczenia i suszenia. Jednakże niektóre oleje mineralne stosowane na tych przedmiotach, jeżeli będą miały kontakt z żywnością, zostaną przez nią pobrane, a następnie spożyte.
Oleje naturalne w dentystyce
Oleje mineralne stosowane są między innymi przez dentystów, w tym z warszawskiego gabinetu Dentyści Pod Jedynką. Stomatolodzy wykorzystują wosk dentystyczny, który jest substancją najczęściej wytwarzaną z parafiny. W temperaturze pokojowej ma postać stałą, ale mięknie pod wpływem ciepła rąk. Głównym zastosowaniem wosku dentystycznego jest ochrona wrażliwych obszarów jamy ustnej, takich jak dziąsła, wargi i wyściółka policzków. Jest on zazwyczaj przezroczysty i niezauważalny podczas stosowania. Wosk jest na ogół bezsmakowy, ale niektóre odmiany mają dodawane smaki, takie jak miętowy, wiśniowy lub gumy balonowej.