Dania grillowane to dość mało znany aspekt kuchni tureckiej. Owszem, każdy wie czym jest kebab, jak jest przyrządzany i jak smakuje, ale to za mało, by poznać pełnię smaków zza Cieśniny Bosfor. To trochę tak, jakby ktoś chciał poznawać kuchnię polską, mając przez oczami wyłącznie kotlet schabowy lub pierogi.
Czas wyjść poza schematy!
Turecka kuchnia to całe bogactwo wyjątkowych i mocno doprawionych potraw. Nie inaczej jest w przypadku dobrze znanego wszystkim kebabu, który również jest formą dania grillowanego. Na szczęście na tym możliwości tureckiej kuchni się nie kończą. W powszechnej świadomości ugruntowało się, że tureckie dania z grilla to przede wszystkim dania z kurczaka. Fakt, popularny „Grilled Chicken Shish”niewątpliwie takim daniem jest, ale to nie wszystko! Ciekawą propozycją smakową są np. grillowane kotlety wołowe, które są prawdziwym przysmakiem tureckiej kuchni. Ich składnikiem – oprócz wyjątkowego i rozpływającego się w ustach mięsa – jest dobrze znana wszystkim miłośnikom tureckiego jedzenia kasza Bulgur. Oczywiście w skład tak smacznego i doskonale doprawionego „pakietu”musi wejść przysmak wszystkich Turków, czyli dobrze przyprawione i wysmażone… frytki.
Fantazja z kuchnią turecką w tle!
Tureccy pasjonaci gotowania lubią puszczać wodze fantazji. Efektem tych wyjątkowych, smakowych doświadczeń są np. grillowane kotlety wołowe z serem, który – smakowicie zapieczony – wręcz rozpływa się po ich powierzchni. Opcjonalnie, można spróbować jak smakuje drobno posiekane mięso wołowe, które połączone z kaszą Bulgur tworzy wyjątkową i smakowitą kompozycję. Tak przyrządzone dania z grilla z pewnością przyciągną uwagę nie tylko swoim smakiem, ale też wyjątkowym i głębokim aromatem. Naturalnie można je połączyć z wieloma innymi, ciekawymi potrawami. Aromatyczne zupy, sosy o głębokim smaku, a także ciekawe dodatki i – to co wielu lubi najbardziej – czyli… desery, to wszystko ma swoje odniesienie w kuchni tureckiej. Może więc warto wypróbować, jak smakują te profesjonalnie przyrządzone potrawy? Można ich skosztować w lokalu Osmania, który znajduje się na terenie miasta Warszawa. Co więcej, można tam zasmakować nie tylko w kebabie (o wielu różnych wariacjach), ale też we wszystkich powyższych potrawach, z których część jest przygotowana w oparciu o rozpływające się mięso jagnięce.
Podsumowując, grillowane dania kuchni tureckiej to wyjątkowa, smakowa głębia, której nie każdy mógł doświadczyć na własnej skórze. A szkoda, bo nadrobienie tych zaległości wcale nie jest trudne. Wystarczy odwiedzić lokal, w którym przyrządzane są prawdziwe potrawy rodem z Turcji.