Jak zbudować spiżarnię?

spizarnia

Domowe spiżarnie stają się coraz bardziej popularne. Jednym z powodów jest większe zainteresowanie robieniem własnych przetworów jako alternatywy dla gotowych, często nadmiernie przesłodzonych produktów sklepowych. Jak zorganizować spiżarnię w domu? Podpowiadamy.

Spiżarnia dawniej i dziś

Dawniej spiżarnia służyła jako pomieszczenie o niskiej temperaturze, w której można było trzymać produkty łatwo psujące się w cieple. Były one zwykle budowane z cegły i nie miały okien. W blokach mieszkalnych funkcje spiżarni pełniły (i ciągle pełnią) piwnice. Dziś w dobie lodówek i zamrażarek spiżarnia nie jest jedynym miejscem do gromadzenia przetworów. Służy bardziej do przechowywania nadmiaru.

spiżarnia

Co trzymać w spiżarni

Obok domowych przetworów (dżemów, soków, marynowanych grzybów, pikli czy kompotów owocowych) w spiżarni możemy trzymać też suche produkty o długim terminie przydatności (mąki, kasze, ryże, makarony), produkty puszkowane, butelki dobrego wina, ale też wszystkie nieestetyczne opakowania, które nie prezentują się najlepiej na kuchennym blacie czy w przeszklonej szafce. Spiżarnia posłuży Ci też za miejsce do gromadzenia rzadko używanych naczyń czy kuchennych sprzętów. Postawisz tu frytkownicę, stolnicę czy toster. Możesz w niej przechowywać warzywa i owoce (kilogramowe torby ziemniaków czy cebul), przyprawy albo zgrzewki z wodą.

Gdzie zrobić spiżarnię

Najlepiej, jeśli spiżarnia znajduje się blisko kuchni. Jeśli nie masz oddzielnego pomieszczenia lub specjalnej wnęki bez trudu zrobisz ją samodzielnie o ile powierzchnia Twojej kuchnia pozwala na to, by ją pomniejszyć lub powiększyć. Czasami wystarczy postawić ściankę działową, czasami trzeba przesunąć się z kuchni do kolejnego pomieszczenia, a w ekstremalnych sytuacjach trzeba będzie zamurować jedne drzwi i wybić drugie. Jak zamurować drzwi krok po kroku dowiesz się z poradnika. Jeśli Twoja kuchnia jest niewielkich rozmiarów możesz zdecydować się na specjalną półkę do przechowywania przetworów lub urządzić spiżarnię w innym miejscu domu.

spizarnia

Jakie warunki powinna spełniać spiżarnia

Przede wszystkim zadbaj o to, by Twoja spiżarnia była ciemna, sucha i dobrze wentylowana. Optymalna dla niej temperatura powinna wynosić 10-15 stopni Celsjusza. Zadbaj o to, by w pobliżu nie było żadnego źródła ciepła (kaloryfery, piecyki).

Meble i ściany w spiżarni

Postaw na meble solidne i takie, które łatwo się czyści. Doskonale sprawdzą się półki metalowe. Dla większej pewności i bezpieczeństwa możesz je przymocować do ściany. Ściany spiżarni najlepiej wyłożyć płytkami albo kamieniem. W ten sposób przestrzeń będzie się dodatkowo chłodziła. Jeśli wolisz farbę wybierz tę lateksową – jest prosta w ścieraniu. A jeśli wybierzesz drewno pomaluj je lakierem albo bejcą. W ten sposób uchronisz je od wilgoci. Pamiętaj, by najcięższe rzeczy trzymać na najniższych półkach, najlżejsze – najwyżej. Żeby lepiej móc zorganizować spiżarniany asortyment używaj koszy wiklinowych, słoików, tekturowych lub plastikowych pudeł czy pojemników.

+

Dodaj komentarz