Z punktu widzenia dietetyka miód spadziowy zawiera mnóstwo istotnych dla zdrowia składników odżywczych. W jego skład wchodzą m.in. takie mikroelementy jak żelazo, fosfor, wapń, sód, magnez i potas. Dzięki nim ma on bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka, a co za tym idzie, odgrywa olbrzymią rolę w budowaniu zdolności układu immunologicznego.
Właściwości miodu spadziowego
Nie każdy wie, że miód spadziowy iglasty posiada wiele ciekawych właściwości, dzięki którym zbawiennie działa on na organizm człowieka. Jest to produkt o działaniu bakteriobójczym, a co za tym idzie antyseptycznym. Chroni on przed powstawaniem stanów zapalnych, wspierając m.in. proces leczenia dróg oddechowych (działa wykrztuśnie). Co więcej, wpływa on również na zwiększanie możliwości systemu odpornościowego, a także wspomaga pracę serca i układu krążenia. Ciekawostką niech będzie fakt, że miód spadziowy iglasty może również ograniczać skutki bólów reumatycznych, zmniejsza napięcie nerwowe, działa jak naturalny środek detoksykujący, a także chroni przewód pokarmowy. Wiele osób sądzi również, że substancja ta korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego człowieka, ograniczając dyskomfort wywołany przez wewnętrzne uczucie niepokoju. Stosuje się go również w przypadku wystąpienia drobnych przeziębień, kaszlu, anginy, a nawet grypy, gdyż działa on jako naturalny środek przeciwgorączkowy.
Smakowe walory iglastego miodu spadziowego
Naturalny miód ze spadzi iglastej (https://smakitucholi.sklep.pl/kaszubskie-miody/miod-spadziowy-iglasty) wyróżnia się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem. Jest to m.in. zasługą w 100 procentach naturalnych procesów, które są odpowiedzialne za jego powstanie. Produkt ten nie posiada żadnych składników wzbogacających jego smak lub aromat. Wręcz przeciwnie – produkty te wyróżniają się oryginalnymi właściwościami smakowymi, które z pewnością zostaną docenione przez każdego konesera. Niektóre miody iglaste wyróżniają się mocnym, żywicznym aromatem. Inne z kolei posiadają specyficzny, kwaśny lub goryczkowy posmak. Na rynku można znaleźć również i takie mody, które mają głęboki, korzenny i leśny zapach. Co ciekawe, są one dostępne w wielu różnych wariantach kolorystycznych, począwszy od delikatnego, jasnego brązu, a skończywszy na głębokiej, ciemnoczerwonej barwie.
Miód spadziowy rodem z Kaszub – dlaczego?
Kaszubski miód ze spadzi iglastej to naturalny wyrób, którego należy skosztować choć raz w życiu. Co ważne, jest on dostarczany wyłącznie przez sprawdzonych dostawców, którzy opierają swą działalność wyłącznie na naturalnych metodach produkcji. Bogactwo smaków, kolorów i aromatów to czynniki, które z pewnością zostaną docenione przez klientów.
Podsumowując, kaszubskie miody spadziowe to produkty wyjątkowe i niepowtarzalne pod względem smaku i aromatu. Może więc warto ich spróbować?