Zamiast kupować leki na odporność, można skorzystać z domowych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego, takich jak: herbaty ziołowe, dieta bogata w witaminy i minerały czy relaks. Silny układ immunologiczny jest bardziej odporny na drobnoustroje chorobotwórcze i szybciej przywraca do zdrowia organizm w przypadku choroby.
Dlaczego należy dbać o odporność?
UKŁAD IMMUNOLOGICZNY chroni organizm przed zewnętrznymi czynnikami chorobotwórczymi, jak: wirusy, bakterie, grzyby, toksyny czy pierwotniaki, a także zagrożeniami wewnętrznymi, poprzez reakcję natychmiastową na nieprawidłowy podział komórek czy wadliwe funkcjonowanie tkanek. O odporność należy dbać cały rok, a nie tylko w okresie jesienno zimowym. Silny układ immunologiczny powoduje, że organizm jest bardziej odporny na różnego rodzaju czynniki chorobotwórcze, a nawet w przypadku wystąpienia infekcji – szybciej wraca do zdrowia.
Dieta na odporność bogata w witaminy i minerały
Najprostszym sposobem na naturalne wspieranie odporności jest zdrowa dieta. Codzienny jadłospis powinien bogaty w produkty będące źródłem witamin oraz mikroelementów, które usprawniają pracę układu immunologicznego, czyli:
- witamina A – mięso, szpinak, czerwona papryka, brzoskwinie, podroby, marchew, mleko, śliwki, wiśnie, morele,
- witamina B6 – słonecznik, rośliny strączkowe (np. fasola, groch, soczewica, soja, ciecierzyca, bób), banany, orzechy, jajka,
- witamina C – owoce cytrusowe, papryka, brokuły, kapusta, natka pietruszki, pomidory, porzeczki,
- witamina D – jaja, mleko, żółty ser, ryby,
- witamina E – olej rzepakowy i słonecznikowy, ryby, orzechy, suszone jabłka,
- cynk – ostrygi, czosnek, kasza gryczana, słonecznik, kapusta, fasola,
- magnez – migdały, kakao, banany,
- żelazo – buraki, soja, natka pietruszki, szczypior, soczewica, płatki śniadaniowe, krewetki.
Zioła na odporność
W aptece lub sklepie zielarskim można kupić gotowe herbatki ziołowo-owocowe, które oprócz wspierania odporności, wykazują również inne, cenne dla zdrowia właściwości, np.:
- szałwia – łagodzi dolegliwości gardła i strun głosowych,
- kwiat czarnego bzu i kłącze imbiru – wspiera prawidłową pracę układu oddechowego,
- pokrzywa – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego,
- ziele jeżówki – działa przeciwgorączkowo, napotnie, a także łagodzi dolegliwości bólowe,
- lipa – posiada właściwości relaksujące oraz wspiera pracę układu oddechowego,
- owoce czarnej porzeczki – łagodzą zmęczenie, chronią komórki organizmu przed działaniem stresu oksydacyjnego a także wspomagają układ nerwowy,
- dzika róża – działa rozgrzewająco,
- owoce jarzębiny – wspiera pracę nerek oraz łagodzi stany zapalne błon śluzowych.
Odpoczynek a odporność organizmu
Długotrwały stres i brak odpoczynku silnie wpływają na obniżenie odporności, dlatego ważne jest, aby każdego dnia wygospodarować trochę czasu na zrelaksowanie się. Aby poprawić samopoczucie, a przy okazji wzmocnić układ immunologiczny, warto znaleźć chwilę, np.: na poczytanie książki, relaksacyjną kąpiel, spotkanie ze znajomymi czy spacer z psem. Zbyt krótki sen może powodować spadek odporności. Optymalna ilość snu to ok.7-8 h.
Aktywność fizyczna na wzmocnienie odporności
Aktywność fizyczna poprawia samopoczucie, pomaga radzić sobie ze stresem, odpręża, a także usprawnia pracę układu immunologicznego. Nie trzeba spędzać wielu godzin na siłowni wykonując mordercze ćwiczenia. Wystarczy, przynajmniej 3 razy w tygodniu, wybrać się na długi spacer, na basen, pojeździć na rowerze czy pogimnastykować się w domu.