Otwarcie restauracji

restauracja

Własny biznes jest gwarancją sukcesu w momencie, gdy ma się pomysł, który trafia w gust odpowiednio dużej grupy klientów. Niewątpliwie biznesem, który ma szansę się sprawdzić jest restauracja. Rozpoczynanie działalności w tym sektorze nie jest łatwe. Przede wszystkim oczywiście koniecznym czynnikiem jest posiadanie środków finansowych na start. Te można pozyskać z:

– własnych oszczędności na lokacie, chociaż nieliczni takimi środkami dysponują

– środków z funduszy europejskich – tu można pozyskać do 40 tysięcy złotych

– środków z Urzędu Pracy – można pozyskać do 25 tysięcy złotych

– środków z kredytu bankowego na nową firmę – zasadniczo można liczyć na 350 tysięcy złotych

Kwota możliwa do pozyskania z Urzędu Pracy lub funduszy Europejskich jest niska w stosunku do wymagań stawianych przez nowo otwierany lokal gastronomiczny. Najlepszym rozwiązaniem jest kredyt bankowy.

Jak wybierać rodzaj restauracji?

Jest to jedno z najważniejszych pytań, jakie należy zadać przed podjęciem decyzji o rozpoczynaniu działalności. Lokal gastronomiczny, w którym podawane dania będą smakowały tylko nam i naszej rodzinie, nie ma szans na przetrwanie. Idea lokalu nie może być dopasowana do właściciela, ale do oczekiwań klientów. Nie można otwierać gastronomii zbyt niszowej, gdyż nie ma ona szans na powodzenie,

Podstawą jest wiedza

Restauracja to biznes, który musi posiadać pewną duszę. Nie wystarczy potrafić gotować, aby móc z powodzeniem prowadzić lokal gastronomiczny. Warto wcześniej wybrać się na różne kursy, poczytać na temat różnych trendów kulinarnych, na temat zasad prowadzenia gastronomii. Można zatrudnić się u jakiegoś restauratora lub też samemu zatrudnić kogoś bardziej doświadczonego. Zakładając restaurację, należy także zadbać o właściwych dostawców towaru. W tym celu warto jest dokładnie prześledzić rynek i znaleźć solidnego, a zarazem nie przesadnie drogiego dostawcę.

Istotne elementy biznesu

Bardzo ważnym elementem będzie także odpowiednie wyposażenie restauracji. Najpierw jednak należy znaleźć ów lokal. Warto, aby znajdował się on w dogodnej lokalizacji. Niewątpliwie nie można zapomnieć o wszelkich niezbędnych pozwoleniach z Sanepidu. To element, który może spowodować zamknięcie lokalu, jeśli wszystkie warunki nie zostaną spełnione. Warto pomyśleć także o właściwej reklamie lokalu, która pozwoli zostać zauważonym. Jest bardzo wiele składowych, które decydują o tym czy dana restauracja ma szansę na przetrwanie. W tym biznesie nie ma żadnych dróg na skróty.

Dodaj komentarz