Która z kasz cieszy się w naszym kraju największą popularnością? Odpowiedź na to pytanie jest prosta – mowa o kaszy jęczmiennej, która swą charakterystyczną – delikatną strukturą oraz subtelnym smakiem zdobyła uznanie wielu podniebień. W jaki sposób można wykorzystać w kuchni kaszę jęczmienną? Odpowiedź w dzisiejszym artykule.
Prozdrowotne właściwości kaszy jęczmiennej
Obecny trend na zdrową żywność dotyka coraz większej liczby osób. Jest to pozytywny prognostyk, bowiem przez dziesiątki lat polska sztuka kulinarna opiewała w jedzenie ciężkie, wysokokaloryczne i tłuste. Kasza jęczmienna idealnie wpisuje się w owy trend, ponieważ zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych. Do najważniejszych zaliczmy wysoką zawartość błonnika, węglowodanów złożonych, a także wapnia odpowiedzialnego za wzmocnienie kości, mięśni oraz zębów. Poza wspomnianymi substancjami warto odnotować także obecność witaminy K wspomagającej procesy krzepliwości krwi. Kasza jęczmienna to źródło wielu cennych wartości odżywczych – w opinii dietetyków warto stosować ją w codziennym menu.
W jaki sposób przyrządzić kaszę jęczmienną?
Przygotowanie kaszy jęczmiennej jest wyjątkowo proste i co istotne – błyskawiczne. Pierwszym etapem jest przesypanie kaszy do garnka, a następnie dolanie wody w proporcji 2 :3. Po doprowadzeniu do wrzenia wody należy zmniejszyć ogień i gotować kaszę przez około 20-30 minut. Kasza wchłonie wodę zachowując swe najcenniejsze wartości odżywcze. Pod koniec gotowania warto przyprawić ją pieprzem oraz solą.
Różne oblicza kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna może być serwowana w formie dodatku do mięs, ryb oraz dań wegetariańskich. Coraz więcej osób używa jej także do deserów, dań słodkich oraz zup mlecznych. Z powodzeniem nada się ona na farsz np. do gołąbków, czy naleśników. Od wielu lat kasza jęczmienna jest nieodłącznym elementem popularnego krupniku. Mnogość zastosowań, walory odżywcze oraz znakomity smak sprawiają, że kasza jęczmienna cieszy się ogromną popularnością.