Tapenada to znana w Grecji pasta – prosta, smaczna i uniwersalna. Grecy podają ją do przekąsek, ale przede wszystkim służy do smarowania chleba i zjadania w formie kanapek. Jak smakuje tapenada i z czym ją podawać? Sprawdźcie!
Tapenada to jeden z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych elementów tradycyjnej greckiej kuchni. Wytwarzana jest z kaparów, oliwek i oliwy. Warto podawać ją do wina, które podkreśli wytrawny smak przekąski. Najlepsza tapenada tworzona jest tylko z dobrej jakości, świeżych składników. Dlatego, aby cieszyć się najlepszymi smakami Grecji, należy mieć sprawdzonego dostawcę. My znaleźliśmy swojego w Sieci, jest to sklep Aleora, w którym można kupić dobrej jakości produkty od lokalnych greckich producentów.
Tapenada – jak zrobić?
Jak zrobić tapenadę z polskich, domowych warunkach? Nic prostszego, wystarczy dobrze zmielić kapary z oliwkami, a wszystko podlać dobrej jakości oliwą. W zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać, można do tapenady dodać czosnek, cytrynę, tymianek, bazylię lub nawet anchois. Aby nadać paście odpowiedniej konsystencji, można używać moździerza, lub zmielić wszystko za pomocą miksera. Należy wspomnieć oczywiście, że ta grecka pasta z oliwek będzie najlepsza po dobrym połączeniu się wszystkich składników i po odstaniu przez co najmniej jedną noc. Najlepiej w lodówce. Tapenady nie należy solić, szczególnie, gdy robimy ją z anchois.
Tapenada – składniki odżywcze
Tapenada, poza tym, że jest niezwykle smaczna i podkreśla smak świeżego pieczywa, jest także bardzo zdrowa. To właśnie dzięki temu typu przekąskom mieszkańcy Grecji uchodzą za jeden z najzdrowszych narodów świata. Świeża oliwa z oliwek, nieprzetworzone tłuszcze, pyszne kapary oraz oliwki to źródło witaminy C, A, E, K, wapnia, magnezu a także żelaza i antyoksydantów. Taka mieszanka składników odżywczych, dostarczana naszemu organizmowi regularnie, skutecznie chroni przed chorobami serca, nowotworami, przyczynia się do spowolnienia starzenia, odtruwa i oczyszcza. Dodaje witalności i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.
Do czego podać tapenadę?
Ta grecka pasta z kaparów i oliwek bardzo dobrze sprawdzi się jako zimna przekąska, ale także jako element śniadania (gdy dodamy ją do tostów, pieczywa, lub do grzanek). Tapenadę można wykorzystywać również jako farsz. Do pierogów, tortilli, czy do pieczarek pieczonych z serem. Doskonale sprawdzi się również jako element lasagne lub jako nadzienie do kotletów. Niektórzy uznają również tapenadę jako dobry dodatek do zupy serowej. Warto sprawdzić!