Masz ochotę na słodki deser do popołudniowej kawy? A może spodziewasz się gości i chcesz zaserwować pyszne domowe wypieki? Jeżeli nie masz pomysłu na znakomite słodkości, sprawdź koniecznie poniższe przepisy!
Ciasteczka orzechowe z czekoladą
Czekoladowe ciasteczka to zawsze dobry wybór. Są bardzo słodkie, aromatyczne – po prostu pyszne! Do ich przyrządzenia wystarczy użyć tylko kilku składników, które przeważnie znajdują się w domowej spiżarni. Przygotuj:
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 1 szklankę orzechów ziemnych,
- 1 szklankę cukru,
- ½ szklanki mąki kokosowej,
- 1 szklankę płatków owsianych,
- szczyptę soli,
- 1 tabliczkę czekolady białej E.Wedel
- 1 tabliczkę czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel – na polewę.
W pierwszej kolejności należy zmieszać w misce mąkę kokosową, płatki owsiane, posiekane orzechy, kawałki posiekanej białej czekolady. W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem, dodaj rozpuszczone masło, sól i proszek do pieczenia. Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Teraz wystarczy tylko uformować ciastka, położyć na blaszkę i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
A teraz czas na czekoladę! Należy rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i maczać w niej gotowe ciastka.
Szybkie ciasto czekoladowe
Jak przygotować szybkie ciasto czekoladowe? Najlepiej według sprawdzonego przepisu: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/.
Należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 120 g masła,
- 260 g mąki pszennej,
- ½ szklanki mleka,
- 110 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 35 g kakao,
- 2 duże jajka,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczkę olejku waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 120 ml śmietanki kremówki,
- 140 g czekolady mlecznej E.Wedel.
W pierwszej kolejności należy przesiać suche składniki, a miękkie masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj jajka, olejek waniliowy, mleko i połącz z suchymi składnikami. Ciasto powinno się piec 40 minut w temperaturze 165 stopni C. Po ostudzeniu polej sosem czekoladowym, przygotowanym z podgrzanej śmietanki kremówki i czekolady.
Szaszłyczki z Mieszanki Wedlowskiej
A może efektowne szaszłyczki z Mieszanki Wedlowskiej w sosie z kwaśnych owoców? Przygotowanie deseru nie zajmuje wiele czasu i jest niezwykle proste. Wystarczy tylko zagotować dowolne mrożone owoce z igiełkami rozmarynu do powstania sosu. Cukierki z Mieszanki Wedlowskiej należy przepołowić i ponadziewać na gałązki rozmarynu pozbawione igieł. Szaszłyczki kładziemy na sosie i gotowe!
Nic tak dobrze nie smakuje, jak kawa ze słodkim akcentem w postaci deseru czekoladowego. Zainspiruj się i spraw bliskim radość!